Parodontose

Parodontose er hyppigt forekommende i voksenbefolkningen i Danmark men er heldigvis i langt de fleste tilfælde mulig at kontrollere. Det kræver dog et tæt samarbejde mellem tandlæge og patient.

Når man kigger på en tands opbygning, kan man sige, at den består af en krone og en rod. Kronen er den del af tanden, der ses i munden, og som vi bruger til at tygge vores mad med. Roden sidder i kæbeknoglen, og rundt om roden ses tandkødet. Tandkødet omkring en helt sund tand er fint og lyserødt. Det er fast og sidder i tæt kontakt med tanden. Hvis man ikke kommer rundt i alle hjørner vil der opstå steder, hvor tandkødet bliver rødt og irriteret, og det vil have tendens til at bløde, selv hvis man forsigtigt rører ved det. Dette skyldes bakteriebelægninger, som skaber en lokal irritation af tandkødet. Og man kalder denne tilstand for tandkødsbetændelse eller gingivitis. Tandkødsbetændelse er ikke farligt, men det er et signal om, at der er behov for bedre rengøring. Hos Tandlægerne i Middelfart er vi eksperter i netop denne form for forebyggelse. Vi går aktivt ind og instruerer i brugen af de forskellige hjælpemidler, der passer til lige netop dig. Når bakterierne får lov at sidde i længere tid sker der en forkalkning af disse bakterier. Belægningerne er umulige selv at fjerne, og her må vi som uddannet tandplejepersonale gå ind og rense tændernes overflade med enten ultralyd eller håndinstrumenter. Tandstenen giver tænderne en ru overflade, som igen er med til at samle endnu flere bakterier. Det er derfor vigtigt at få renset sine tænder og tidligt at få gode vaner omkring mundhygiejne. Tandkødsbetændelse/gingivitis er en reversibel proces. Det vil sige, at man med ændrede vaner kan skabe helt sunde forhold omkring tænderne igen. Hvis man ikke kommer afsted i tide, kan gingivitis dog udvikle sig til parodontose. Parodontose er kendetegnet ved, at bakterierne og tandkødsbetændelsen har spredt sig til de dybereliggende væv ned omkring tandroden. Man har på det her tidspunkt mistet noget af den knogle, som er beregnet på at holde tanden fast og stærk i kæben, og i alvorlige tilfælde, kan tanden blive løs og mistes. Hos Tandlægerne i Middelfart har vi specialuddannet personale, der effektivt tager hånd om dette, og netop derfor fungerer vi også som henvisningsklinik for andre tandlæger, som henviser patienter med komplicerede parodontose sygdomme til os. 
Parodontose er hyppigt forekommende i voksenbefolkningen i Danmark men er heldigvis i langt de fleste tilfælde mulig at kontrollere. Det kræver dog et tæt samarbejde mellem tandlæge og patient, og det er vigtigt at forstå, at nøglen til succes i høj grad ligger hos patienten forstået på den måde, at det daglige renhold er af meget stor betydning. Der er en række faktorer, som prædisponerer for parodontose. Nogle kan man selv arbejde med, og andre kan man blot være opmærksom på. Eksempelvis spiller arvelighed en tydelig rolle. Det samme gør visse sygdomme, såsom diabetes. Sygdomme, som nedsætter immunforsvaret, er også af betydning. De faktorer, man i højere grad selv kan styre er eksempelvis rygning og dårlig mundhygiejne. 
Som nævnt er det vigtigt at komme igang med behandling, hvis det opdages, at man har parodontose. Hos Tandlægerne i Middelfart udføres først en grundig undersøgelse med blandt andet målinger af tandkødslommernes dybe, og der tages de nødvendige røntgenbilleder, således der kan skabet et fuldstændigt overblik over, hvor fremskreden sygdommen er. Herefter tales der om det anbefalede behandlingsforløb, og der laves et prisoverslag. Behandlingen består i at fjerne plak- og tandstensbelægninger. Dette kan foregå under brug af lokalbedøvelse for at sikre smertefrihed. Samtidig gives instruktion i optimal mundhygiejne, da plakfrie tænder er en absolut nødvendighed for at skabe en forbedring af parodontosesituationen. I visse tilfælde er tandkødslommerne så dybe, at en lille lokal operation er nødvendig. Også dette foregår naturligvis under brug af lokalbedøvelse. Indgrebet er beskedent og er uden større ubehag. Efter den endte parodontosebehandling er det meget vigtigt, at der bliver foretaget kontrol og vedligehold. I starten må man påregne et besøg hver 3-4. måned og senere kan det blive sjældnere.

Åbningstider

Mandag: 08:00 - 17:00
Tirsdag: 08:00 - 17:00
Onsdag: 08:00 - 17:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 16:00
Lørdag: 08:00 - 13:00
Søndag: Lukket
Tlf.: 6441 0188

Eksperter i tandlægeskræk

Læs mere her

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Kontakt

Tandlægerne i Middelfart
Brovejen 242
5500 Middelfart
tlm@tlm.dk
64 41 01 88

Åbningstider

Mandag: 08:00 - 17:00
Tirsdag: 08:00 - 17:00
Onsdag: 08:00 - 17:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 16:00
Lørdag: 08:00 - 13:00
Søndag: Lukket

Følg os på:

Facebook
Tandlægerne i Middelfart har 4.9/5 ud af anmeldelserne på Facebook.

Medlem af foreningerne:

Tandlægeforeningen
iti
Parodontologi
the dawson academy